Psikolog ve Psikiyatri arasındaki fark nedir?
Psikolojik sıkıntı yaşandığında psikologlara mı yoksa psikiyatristlere mi gitmeliyim diye bir soru aklımıza gelebilir. Arasındaki fark genellikle karıştırılabilir. İlk olarak, psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklara değinelim.
Psikiyatri uzmanları tüm tıp doktorları ile aynı tıp eğitimini alırlar ve tıp diplomaları vardır. Uzmanlık eğitimlerini psikiyatri üzerine yaparlar. Psikiyatristler ruhsal bozukluklara tanı koyma ve farmakoloji eğitimi aldıkları için ilaç tedavisi uygulama yetkisine sahiptirler. Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hakim oldukları için odak noktası davranışlara sebep olan fizyolojik etmenlerdir. Dolayısıyla sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler ve tedavi süreçlerinde ilaç tedavisi uygularlar.
Psikologlar ise üniversitelerin Psikoloji (4 yıllık lisans) bölümünden mezun olmaktadırlar.
Psikolog, kelime anlamı itibariyle ruh bilimcisi olarak adlandırılabilir. Gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak, farkındalık oluşturma yönünde faaliyetlerde bulunan kişidir. Psikologlar, bir grup ya da bireyin ruhsal yapılanmasını inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye/farkındalık oluşturmaya çalışır.
Psikologlar insan ve insan ilişkilerinin olduğu birçok alanda psikolojinin ilkelerine bağlı kalarak çalışmalar yürütür. Sadece psikoterapi alanında çalışmaz cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilir. Hastalıkların önlenmesi ve işlevselliğin sürdürülebilmesi için araştırmacı ve uygulamacı olarak çalışır, yani işlevselliği etkileyen biyo-psiko-sosyal etmenler üzerinde durarak, psikolojik yaklaşımlarda bulunur. İnsanlarda görülen normal ve normal dışı davranışlarının psikolojik süreçlerini inceler, araştırmalar yapar. En önemlisi etik ve bilimsel ilkeler doğrultusunda araştırma yapar ve bu araştırma sonuçlarının uygun alanlarda kullanımını sağlar. Psikoterapide alanında çalışmalarda ise psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar. Çözüm yollarını araştırır, kişinin kedisi ve çevresi ile iletişiminin geliştirilmesi üzerine çalışılır.